Bagaimana untuk mengira keuntungan portfolio?Keuntungan portfolio pelaburan dalam pelaburan Tinkoff tidak perlu dikira secara bebas: mutlak – dalam nombor dan relatif-dalam n%

Gudang

Saham adalah sekuriti yang menunjukkan sumbangan individu kepada syarikat dan memberi pemiliknya hak untuk mendapat keuntungan daripada bahagian dalam perusahaan ini. Selalunya, stok berbanding dengan instrumen kewangan lain membolehkan anda mendapatkan pendapatan yang lebih tinggi.

Berapa banyak

Harga saham sangat berbeza: dari beberapa kopecks hingga beberapa ratus ribu rubel atau bahkan Dolar. Stok paling murah dibeli di bursa saham dalam kelompok puluhan, beratus-ratus dan beribu-ribu keping.

Cukai

“Jika seorang warganegara bekerja dengan broker rusia, dia mengenakan cukai ke atas dividen yang masuk ke atas saham dan kupon ke atas bon, serta keuntungan antara harga belian dan harga jualan. Jika seorang warganegara tidak mempunyai dana dalam akaun untuk broker untuk menulisnya untuk cukai pendapatan, maka dia akan memberikan data mengenai hutang kepada Perkhidmatan Cukai, dan kemudian mereka akan ditambah kepada pembayaran biasa untuk kereta, apartmen, dll., “jelas Alexander Kuptsievich, pakar penganalisis terkemuka di syarikat broker antarabangsa FxPro.