Promosi: Peraturan Kelakuan di roller coasterMembeli saham adalah cara yang paling mudah untuk membuat wang di pasaran saham. Ia juga merupakan sebab utama kekecewaan dalam pelaburan. Walau bagaimanapun, kebanyakan kegagalan dapat dielakkan dengan pengetahuan – dan daya tahan.

Bagaimana (Tidak) Pelaburan Ekuiti Berfungsi

Harga saham, terutamanya syarikat besar, berubah di bursa saham setiap saat. Strategi yang paling tidak rumit untuk menjana wang ialah membeli, menunggu harga naik dan menjual. Sebagai contoh, saham Sberbank boleh dibeli di Bursa Saham Moscow pada awal tahun 2017 pada $ 180 setiap satu, dan dijual pada akhir tahun 2017 pada $ 225. Hasilnya ialah 25% setahun.

Tetapi harga boleh” bekerja ” ke arah yang lain. Pelabur yang membeli sekuriti Sberbank pada Januari 2008 dengan harga $ 100. dan mereka yang berani menyimpannya hingga akhir tahun akan kehilangan 80% pelaburan mereka pada bulan Disember, kerana saham jatuh kepada $ 20.

Lebih – lebih lagi, anda boleh kehilangan wang walaupun di pasaran yang sedang berkembang jika anda mengikuti strategi bunuh diri untuk membeli stok tepat pada malam kejatuhan lain dan menjual “di bahagian bawah” – Setelah kertas itu jatuh harganya dan akan mula berkembang.

Rahsia pelaburan yang berjaya adalah mengikuti urutan tindakan yang terbalik: beli pada malam pertumbuhan, jual pada malam kejatuhan. Bunyi mudah. Satu-satunya soalan ialah,