Tahap membeli saham oleh individu 

Algoritma tindakan apabila membeli saham:

—memilih broker;

—memilih jenis akaun broker;

– memasang program perdagangan;

– penambahan akaun;

– pemilihan dan pembelian saham.

Memilih broker

Artem Khromykh, Ketua Pegawai Eksekutif firma undang-undang Enclave undang-undang, mengenal pasti dua komponen penting di mana pilihan broker bergantung:

1 Bekerja dengan broker asing atau Rusia. Untuk membuat keputusan, anda perlu memahami apa stok atau instrumen kewangan lain yang akan diperdagangkan oleh pelabur, iaitu apa yang akan ada dalam portfolionya. Setiap broker mempunyai akses tertentu ke pasaran: beberapa stok, instrumen kewangan mungkin tidak tersedia untuk satu broker, dan pada masa yang sama yang lain secara aktif menawarkannya. Broker juga berbeza dalam komisen mereka. Dalam satu kes, anda perlu membayar lebih banyak untuk kekerapan urus niaga, dalam hal lain ia akan memberi manfaat kepada pelabur.

2struktur broker. Jumlah akses kepada pasaran instrumen kewangan, satu set dana sendiri di mana anda boleh mengambil bahagian.

Memilih jenis akaun

Pelabur memilih jenis akaun Broker dan pelan tarif bergantung kepada matlamat yang diikuti.

Bagi mereka yang merancang untuk mendapatkan dividen, pakar mengesyorkan membuka akaun pelaburan individu dengan faedah cukai. Manfaatnya ialah jika anda tidak mengeluarkan wang dari akaun sehingga tiga tahun, anda boleh mengembalikan cukai pendapatan peribadi dalam jumlah sehingga 52,000 rubel setahun.

Bagi pemula, tarif IC dengan pengurusan amanah sesuai. Dalam kes ini, bank secara bebas akan memilih sekuriti dengan kecairan tertinggi dan membuat transaksi. Pelabur akan dapat mengesan proses dalam permohonan bank.

Memasang program perdagangan

Untuk perdagangan saham, broker menawarkan pelbagai pilihan program untuk telefon pintar. Aplikasi sedemikian membolehkan anda melabur wang dalam sekuriti dalam beberapa minit, dan juga membolehkan anda menjejaki data stok dalam masa nyata.

Menambah dana ke akaun anda

Langkah seterusnya adalah untuk menambah akaun untuk apa-apa amaun mengikut pelan tarif pelabur. Seterusnya, akses kepada fungsi akan dibuka dalam mod demo, dan selepas beberapa ketika ia akan mungkin untuk mula membeli sekuriti.