Bagaimana untuk membuat wang di stok 

Peserta pasaran memperoleh saham dividen dalam dua cara: dengan membina strategi dividen dan mengumpul sekuriti dengan dividen yang tinggi dan berterusan ke dalam portfolio, atau dengan membuat spekulasi mengenai stok tersebut.

Jika pilihan pertama agak jelas, maka spekulasi mempunyai ciri-ciri sendiri yang membawa kerugian kepada peserta baru dalam perdagangan pertukaran (peniaga).

Evgenia Geichenko, pengasas FINANOMICA School of Financial Literacy, menerangkan proses menjana pendapatan atas spekulasi:

1trader membeli bahagian dividen apabila mengumumkan pembayaran dan menunggu Keselamatan naik harga;

2 pada tarikh tutup Daftar (Apabila senarai pemegang saham yang menerima dividen ditentukan), stoknya semakin meningkat, kerana di pasaran rusia, dividen tidak tetap seperti di pasaran Amerika, dan ada banyak yang ingin mendapatkan keuntungan tambahan. Oleh kerana peningkatan permintaan, nilai stok di pasaran juga semakin meningkat.

3 sebelum potongan dividen, peniaga menjual stok pada harga tertinggi.

Apakah T+

“Rejim T + 2 beroperasi di pasaran saham dan semua urus niaga dengan sekuriti dijalankan dalam masa dua hari: jika saham dibeli hari ini, maka ia akan dimiliki hanya dalam dua hari bekerja. Mod ini diperkenalkan kerana perbezaan zon waktu. Sehubungan itu, tarikh pemotongan ditangguhkan dua hari bekerja lebih awal, iaitu jika tarikh tutup pendaftaran dijadualkan pada 3 Mac, maka anda perlu membeli sekuriti sebelum 1 Mac. Dan pada 2 Mac, jurang dividen (pengurangan) bermula dan nilai saham dikurangkan sekurang-kurangnya jumlah dividen,” jelas Evgenia Geychenko.

Apakah potongan dividen

Potongan dividen adalah tarikh tutup daftar pemegang saham syarikat. Ini adalah hari yang telah ditentukan apabila penerbit membetulkan bulatan orang yang berhak mendapat dividen untuk tempoh yang lalu.

Terdapat beberapa potongan seperti itu setiap tahun. Kekerapan mereka perlu dijelaskan sebelum transaksi pembelian dan penjualan saham.

Bilakah lebih baik menjual saham

Selepas potongan, terdapat penurunan harga untuk jumlah pembayaran dividen. Oleh itu, pakar mengesyorkan menjual sekuriti tidak lebih awal daripada satu hari sebelum tarikh ini.

Harga pulih secara beransur-ansur: dari beberapa hari hingga beberapa bulan.