Di mana saya boleh membeli sahamSeorang individu boleh membeli saham dari penerbit, di Bursa Saham, di bank, dari pelabur atau syarikat swasta.

Penerbit

Penerbit adalah syarikat yang telah menerbitkan saham. Seorang individu boleh membeli sekuriti daripadanya secara langsung.Tetapi ia tidak selalu mungkin untuk melakukan ini. Mula-mula anda perlu pergi ke laman web rasmi organisasi dan periksa sama ada terdapat pengumuman penjualan sekuriti. Selepas itu, anda perlu menghubungi syarikat itu dan bertanya sama ada ia mungkin untuk membeli saham terus dari mereka. Sekiranya terdapat tindak balas positif, adalah mungkin untuk membuat perjanjian pembelian dan penjualan.

Dalam kes pengambilalihan sekuriti daripada penerbit, pelabur bertanggungjawab untuk kemungkinan risiko secara bebas. Contohnya, jika syarikat itu muflis, dia akan kehilangan semua wangnya.

Pasaran saham

Anda boleh membeli saham di bursa saham. Ini adalah institusi kewangan atau entiti undang-undang yang memastikan fungsi pasaran sekuriti tetap.

Bursa saham adalah perantara antara mereka yang ingin menjual dan membeli sekuriti. Anda boleh membeli saham di bursa saham hanya melalui broker yang mengenakan komisen tertentu untuk transaksi – peratusan jumlah setiap transaksi.

Setiap negara mempunyai satu atau lebih bursa saham. Bursa saham terbesar di dunia

Bank

Aktiviti bank dikawal oleh Bank Negara Persekutuan Rusia, yang, jika perlu, memberi mereka sokongan. Oleh itu, kebarangkalian seorang warganegara ditipu dikecualikan, dan risiko menjadi bankrap adalah minimum.

Selepas bank membuka akaun broker untuk pelabur, anda boleh membeli atau menjual saham dalam beberapa klik melalui aplikasi mudah alih bank.

Kelebihan utama melabur melalui bank adalah keupayaan untuk memilih pilihan.